X

PRVI KORAKI NA PODJETNIŠKI POTI

Darja Vesel Lazić je 30 let napredovala po korporativnih lestvicah. Delovala je na področju prodaje, vodenja, razvoja kadrov. V mednarodnem podjetju je mnogo let delala tudi kot konzultant in coach.

Sedaj je razprla svoja krila in poletela na samostojno podjetniško pot.  Oborožena z izkušnjami hkrati pa z neustavljivim zaupanjem v življenje dela prve podjetniške korake.

Darja, hvala ker si z nami delila svoj pogled na podjetništvo, hvala ker se vsi lahko učimo od pogumnih.

Kako bi se na kratko opisali?

V preteklosti sem bila večino časa preveč resna in sem vesela, da ni več tako. Saj ne gre za življenje in smrt. J Ali pa ravno zaradi tega, ker je tanka meja in z vnašanjem veselja, radosti  v vsakdan, izboljšujem kvaliteto življenja. Veliko mi pomeni narava in umirjenost, ter vse kar je povezano z naravnimi zakonitostmi. Iz tega razloga raziskujem starodavna znanja, védenja in vedno znova me preseneča koliko je modrosti in uporabnega znanja. Samo pretvoriti bi ga morali v delovanje in življenje. Danes si vzamem več časa in zadovoljna sem s tem kar trenutno imam in kar sem. Ne čakam več posebnih dni in priložnosti, ker mi je vsak dan pomemben.   

Kdaj in zakaj ste se odločili, da stopite na podjetniško pot?

Nikoli si nisem mislila, da bom stopila na samostojno pot oz. ni bilo v moji zavesti, da sem to sposobna uresničiti. Moja filozofija delati za nekoga in po svojih najboljših močeh me je gnala, da sem stalno napredovala. Napredovanja so bila rezultat – posledica mojega delovanja, doseganja rezultatov, uspeha. Vendar ker nič v naravi samo ne raste, napreduje, se je tudi tu pokazalo, da to dirkanje za uspehi in napredovanjem ni več za mene. V smislu, da me ne izpolnjuje in da pozabljam na svojo poklicanost. Z nezadovoljivo situacijo je tako vse bolj zorela ideja, da moram najti svojo pot.  

Kje ste dobili podjetniško idejo?

Ta ideja je bila pred leti, ko smo skupaj s mojima najboljšima sodelavkama sedele na kavi in sem spontano rekla: »Jaz bom ustanovila Zavod za Zavedanje in vidve bosta moji sodelavki.«  Takrat se nisem zavedala kaj sem si zadala J in ne celotnega pomena, ki ga odkrivam vsak dan J In uresničilo se je.

Kakšna je bila reakcija vaše okolice ob odločitvi, da stopite na podjetniško pot?

Za bližnje v okolici ni bilo presenečenje oz. osebam blizu mene je bilo logično in le »vprašanje« časa kdaj se bo to zgodilo. Vedeli so, da sem to jaz in da bom nekako enkrat izrazila navzven, to kar sem si želela in gradila vrsto let.

Kakšne so po vašem mnenju prednosti podjetništva?

Največja prednost je zagotovo svoboda, ki jo pri tem imaš in da delaš to kar te izjemno veseli. To, da  svoj hobi, pretvoriš v poslanstvo in delo.

Kakšne so po vašem mnenju pomanjkljivosti podjetništva?

Pomanjkljivost je neke vrsta negotovost, ki pa menim, da vedno obstaja. Samo mislimo, da smo (bolj) varni, če imamo redno zaposlitev, službo. V neki meri je vse negotovo. Kdo ve zagotovo, kje in kaj bo jutri? Če tako vzameš življenje, je lažje in vedno moramo imeti v mislih prednosti.

Kaj vas pri vašem delu najbolj veseli?

Svetovalno delo, skupno odkrivanje potencialov, razumevanje situacije zakaj se nekaj dogaja kot se in kako naj posameznik deluje v smeri bolj zavestnega, spodbudnega in svobodnega življenja.

Kakšni so vaši strahovi?

Težko je reči kakšni so strahovi. Zagotovo so in pridejo, vendar jih bolj kot kdaj koli v preteklosti najprej poskušam razumeti. Razumeti česa me je strah in zakaj. Kot sem nekje prebrala, da je strah treba objeti. Vedno nam nekaj sporoča.

Kakšne so vaše strategije za premagovanje vsakodnevnih izzivov?

Predvsem zaupanje, da bo vse ob pravem času. Torej delujem za vsak dan sproti, ne obremenjujem se s cilji in koliko česa moram postoriti v dnevu. Delujem za sàmo pot, proces in ne končni cilj. Poskušam, da je v meni zavest nekako v tej smeri: »Nihče mi ne more dati, kar mi ne pripada in nihče mi ne more vzeti, kar mi pripada«. Torej vztrajnost in zaupanje.

Kašen nasvet bi dali osebi, ki se danes odloča ali stopi na pot podjetništva ali ne?

Naj se poslušajo, naj sledijo svoji poklicanosti, vendar ne na silo. Z zaletavanjem v zid, navadno dobimo glavobol in ne rešitev. Prav tako ne sme biti edini razlog beg iz trenutne situacije. Odločitev mora biti globlja in predvsem iz osebe same. Naj bo pomemba pot in proces in ne samo (končni) cilj.

 

Kje vas ljudje lahko najdejo?

Vsi, ki jih zanima več o zavedanju (sebe, okolice, odnosov) me lahko najdejo:

Na spletni strain http://zazavedanje.si/

Facebook strani https://www.facebook.com/zazavedanje.si/

Instagram profilu https://www.instagram.com/zazavedanje/

Nazaj na seznam