X

MARKETINŠKA DUŠA S SRCEM IN EMPATIJO

Tanja Ciglarič pomaga pogosto prezaposlenim podjetnikom obvladovati marketing in s tem povečati svojo prodajo. Predavateljica, mentorica, avtorica strokovnih člankov na temo marketinga, mama samohranilka, predvsem pa izredna ženska s srcem in empatijo.

Poglejmo kaj se lahko naučimo od Tanje?

Kdaj in zakaj si se odločila, da stopiš na podjetniško pot?

Odločitev, da grem na podjetniško pot je padla pred dobrilma 2 letoma, ko nisem bila več dovolj motivirana v prejšnji službi. Bila sem še zaposlena in še mesec dni prej nisem razmisljala o samostojni poti, ampak nisem pa si več predstavljala, da bi delala za kogar koli drugega. Želela sem kreirati svoje ideje in delati z ljudmi na isti frekvenci. In potem sem si rekla, Tanja, če ne poskusiš sedaj, ne boš nikoli več. In tako sem si zbrala težjo, podjetniško pot, ampak zagotovo pravo, kar dokazujejo tudi moji uspehi. 

Kje si dobila podjetniško idejo?

Skozi moje delo sem spoznavala velika malih podjetnikov, ki so bili za vse sami in videla sem, da jim zelo primanjkuje znanja iz digitalnega marketinga in kako avtomatizirati procese. Zato sem združila strast do ljudi in interneta ter ustanovila blagovno znamko Marketing malih podjetij. Tako male podjetnike učim, kako lahko danes s brezplačnimi marketinškimi orodji in na novodoben način sami povečajo prodajo s avtomatiziranimi procesi. Organiziram veliko praktičnih delavnic, snemam e-tečaje in tudi mentoriram posameznike. 

Kakšna je bila reakcija tvoje okolice ob odločitvi, da stopiš na podjetniško pot?

Definitivno moja mama še vedno živi v preteklosti in si želi, da bi imela redno službo. Ampak težko ji je razložit, da službe nisi več to kar so bile. Ni več varnosti. Oče me podpira. Drugače pa prijatelji so me podprli in mi tudi zelo pomagali na začetku poti. Zato hvala vsem. In prav tako so me podprli vsi kolegi iz moje branže, za kar sem zelo vesela, ker ne čutim tipične slovenske zavisti. 

Kakšne so po tvojem mnenju prednosti podjetništva?

Pridejo trenutki, ko potiho pomislim, mogoče pa bi vseeno sprejela kakšno v redu karierno priložnost, ampak svoboda je tista, ki me žene naprej. Svoboda, kaj delam, s kom delam, koliko delam,... Zaenkrat ne menjam za nič na svetu. 

Kakšne so po tvojem mnenju pomanjkljivosti podjetništva?

Definitivno previsoki davki J Mislim pa tudi, da se Slovenci premalo cenimo in za svoje storitve, produkte računami premalo, posledica tega je seveda izčrpanost in preživljanje iz meseca v mesec. To pa se dogaja zaradi veliko dela na črno in nimamo neke cenovne politike, ki bi se je v določenih branžah držali. Postavite si svoje cene in cenite se. 

Kaj te pri tvojem delu najbolj veseli?

Definitivno delo z ljudmi in predajanje izkušenj terin znanja naprej. Najlepše je videti, ko je podjetnik napredoval zaradi tvoje pomoči. 

Kakšni so tvoji strahovi?

Kot samostojna podjetnica si seveda želim zdravja in da bom lahko čim dlje delala. Ker si sam za vse, seveda bolezen lahko povzroči izpad prihodka, ki pa si ga ne morem privoščiti. Sploh kot mamica samohranilka. Zato se trudim čim bolj skrbet zase. 

Kakšne so tvoje strategije za premagovanje vsakodnevnih izzivov?

Fokusiram se na svoje delo in sem obkrožena s pravimi ljudmi, ki jim lahko kadarkoli zaupam in mi pomagajo pri napornih dnevih. Jaz pravim, izzivi te ojačajo in ti pokažejo pravo pot za naprej. Vedno bodite usmerjeni k rešitvam in bo vse ok.

Kašen nasvet bi dala osebi, ki se danes odloča ali stopi na pot podjetništva ali ne?

Najprej poslušati srce in če ti pri kakšni ideji zaigra, poskusi. Ni lepše delati to, kar te veseli. Res pa kot podjetnik moraš biti pripravljen vsaki dan iti iz cone udobja in kar je glavno, ne smeš se obremenjevati s tem, kar si drugi mislijo. Delajte to, kar vam narekuje srce in ne morete zgrešiti poti. Pri meni deluje.

Kako lahko pomagaš drugim?

Kot sem že zgoraj povedala, malim in srednje velikim podjetjem pomagam usvojiti digitalno znanje, s mentorstvi, praktičnimi delavnicami, e-tečaji, vedno več podjetij pa me najame, da zaposlene naučim nove marketinške prijeme.  Ravno sedaj v juniju pa sva s kolegico izdali novo revijo Internet, kjer bomo skupaj s slovenskimi strokovnjaki digitalnega marketinga izboljšali digitalno pismenost Slovencev. 

Kje te ljudje lahko najdejo?

Moja spletna stran je https://www.marketingmalihpodjetij.com/

Spletna stran revije Internet http://www.revija-internet.si/

E-mail: info@marketingmalihpodjetij.com

Facebook https://www.facebook.com/tanja.ciglaric.podjetnica/

Instagram https://www.instagram.com/tanjaciglaric/

LinkedIn https://www.linkedin.com/in/tanja-ciglaric/

 

Tanja, hvala ti za tvoje znanje in izkušnje!

Nazaj na seznam