X

MICROBIUM - POSLUŠANJE STRANK NAM JE PRINESLO USPEH

Z Gregorjem sva se srečala v novih poslovnih prostorih njegovega podjetja Microbium. Lepo je videti kako iz domače pisarne, podjetje preraste v lepo moderno poslovno pisarno s šestimi sodelavci in lastnim laboratorijem.

Microbium pomaga prihraniti stroške in čas ter zagotoviti varnost z rešitvami hitrega odkrivanjem bakterij v proizvodnih procesih.

Gregor se tako kot večina podjetnikov v zgodnji fazi svojega poslovanja, ki je dobra štiri leta, ukvarja s tem, da ohranja podjetje finančno stabilno, da njegov tim učinkovito deluje, da pridobiva nove stranke in pri tem je odličen. Preobrat v podjetju na poti k uspehu se je začel s tem, ko je podjetje resnično začelo poslušati potrebe strank. In to je pomembno za vse, ki imamo svoja podjetja ali ki bi želeli imeti svoje podjetje.

Gregor, kako bi se na kratko opisal?

Sem radovedna oseba z željo po ustvarjanju dobrega. To sem združil v poslovnem svetu tako, da v našem podjetju raziskujemo in razvijamo načine kako drugim organizacijam pomagati opraviti izboljšave na področju kakovosti izdelkov, zniževanja proizvodnih stroškov ter višanje dodane vrednosti izdelkov.

Kdaj in zakaj si se odločil, da stopiš na podjetniško pot?

Pred štirimi leti sem dal odpoved v tujem podjetju in nekaj mesecev kasneje odprl podjetje Microbium d.o.o. Verjetno pa je bila ta pot začrtana že zgodaj v otroštvu ampak se tega nisem niti zavedal. V prejšnjem podjetju je s časom rastla frustracija, da ne delam tistega, kar si res želim in zato je po dolgem premlevanju nastala odločitev, da grem na svojo pot.

Kje si dobil podjetniško idejo?

Iz opazovanja trendov v industriji in njihovih želja ter potreb. Cilj mi je bil, da s storitvami in izdelki resnično pomagamo in zato smo začeli bolj poslušati stranke in jih slišati ter tako nuditi tisto kar so želele.

Kakšna je bila reakcija  tvoje okolice ob odločitvi, da stopiš na podjetniško pot?

Zelo različna...večina me je zelo podpirala pri tej odločitvi. Nekateri pa verjetno iz svojega zornega kota niso tega razumeli saj sem iz finančno stabilne zaposlitve prešel na neprimerno slabše pogoje za nekaj let.

Kakšne so po tvojem mnenju prednosti podjetništva?

Podjetništvo nudi neverjetne možnosti pri osebni rasti, če se le tega zavedaš in si se pripravljen spreminjati. Ni pa enostavno, vsaj meni so takšne spremembe, ki so posegale v način kako komuniciram, kako razmišljam, kako se odločam, pomenile vsaj na začetku stres.

Kakšne so po tvojem mnenju pomanjkljivosti podjetništva?

Veliko pomanjkanje časa za vse druge stvari. Na začetku sem se odrekal vsemu kar ni bilo povezano s podjetjem in to tudi ves čas pogrešal – predvsem druženje s prijatelji in šport v naravi.

Kaj te pri tvojem delu najbolj veseli?

Srečni sodelavci in zadovoljne stranke.

Kakšni so tvoji strahovi?

Iz poslovnega vidika me je najbolj strah, da bi se gospodarstvo obrnilo navzodol kot se je v krizi pred leti.

Kakšne so tvoje strategije za premagovanje vsakodnevnih izzivov?

Vedno bolj se ogrevam za čuječnost kot način večje pozornosti in prisotnosti tukaj in zdaj. Tako izzivi postajajo bolj realni in prijetni.

Kašen nasvet bi dal osebi, ki se danes odloča ali stopi na pot podjetništva ali ne?

Vsekakor je to odvisno od osebe do osebe. Ampak naj se večkrat vpraša zakaj bi šla/šel na podjetniško pot in zakaj ne? Na tej poti morajo obstajati zelo dobri argumenti za. Argumenti proti pa morajo biti rešljivi.

Kako ste si v podjetju na začetku pomagali pri financiranju vašega projekta?

V predhodnih letih sem prihranil kar zajetno vsoto denarja in vse vložil v podjetje, nekaj pa sem si tudi izposodil. Nato pa so pomagala tudi sredstva razvojnih spodbud; npr. Slovenskega podjetniškega sklada, KIC Climate programa. Le-ta so nam omogočila, da smo lahko zaposlili nove sodelavce, ki so se posvetili razvoju. Jaz pa sem se lažje osredotočil na trženje.

Kaj bi svetovali začetniku, ki danes išče financiranje svojega poslovnega projekta?

To je zelo odvisno za kakšen projekt gre. Če verjame vanj, je dobro, da čim več sredstev priskrbi sam. Na tak način bo najbolj odgovorno ravnal in tudi mogoče nekaj noči prebedel ampak na dolgi rok se to bolj obrestuje. Potem pa bi glede na naravo razvojnega projekta izbral ustrezne partnerje, ki so lahko privatni (npr. podjetja) ali javni (fakultete, raziskovalne organizacije). Financiranje bi čim dlje iskal v okviru razvojnih spodbudb (P2 shema od SPS, Horizon2020, KIC Climate Accelerator). Seveda pa ima vsak svojo pot.

Gregor, hvala za deljenje tvojih izkušenj!

Nazaj na seznam