X

IZZIVI S KATERIMI SE LAHKO SREČAMO NA PODJETNIŠKI POTI

V zadnjem času pogosto v različnih medijih spremljamo uspešne podjetniške zgodbe. Podjetništvo je odlična življenjska priložnost, zanimiv stil življenja, hkrati pa je za tehtno odločitev ali stopiti na podjetniško pot osvetliti tudi izzive, s katerimi se lahko srečamo, če se odločimo za to pot.

Izzivi s katerimi se lahko srečamo so :

Težave pri pridobivanju začetnega kapitala

Ponavadi morajo začetniki vložiti svoj kapital. Tudi posojila s strani prijateljev in družinskih članov so pogosta. Pridobitev sredstev s strani investitorjev, poslovnih angelov, bank so težka naloga, saj se moramo zavedati da se denar investira zato, da se povrne. In če je tveganje preveliko, bodo mošnjički ostali zaprti.

Če govorimo o pridobivanju nepovratnih sredstev je potrebno izpolniti goro dokumentacije, skupaj s poslovnim načrtom in lahko pričakujemo sankcije, če se pravil ne držimo do potankosti.

Podjetnik ne dela le takrat kadar želi

Čeprav podjetniku načeloma nihče ne »diha za ovratnik« je potrebno zavedanje, da moramo kot podjetnik vse delovne naloge opraviti sami, vsaj na začetku. Zato je ponavadi potrebno delati več kot 40 ur na teden. To prinaša stres, utrujenost, naveličanost, strah. Ta je še posebej prisoten, če niso stabilne finance družine ali če si sposodimo denar.

Dobiti denar iz podjetja je težka naloga

Kdor ima d.o.o. ve o čem teče beseda. Slovenska zakonodaja je takšna, da je vsak odhodek iz podjetja, kot je plača, nagrade, bonusi..obdavčen. Zato je potrebno računati, da je denar ki ga zaslužimo z opravljanjem dejavnosti podjetja denar podjetja in ne denar lastnika. Vsaj ne direktno. Zato je potrebno dobro razmisliti kakšno obliko poslovanja bomo izbrali na začetku svoje poti.

Nazaj na seznam