X

PUNCA, KI SKRBI DA JE VAŠE DELOVNO OKOLJE ČISTO IN ZDRAVO

»Srečna, sproščena, odločna, na trenutke trmasta ter predana poslu.« Tako bi se opisala Petra Letnar, lastnica eko čistilnega servisa, ki skrbi da so pisarne ne le čiste, ampak tudi zdrave za ljudi, ki se vsakodnevno vračajo vanje.

Petra, kdaj in zakaj si se odločila, da stopiš na podjetniško pot?

Ideja je zorela kar nekaj let, vendar ni bilo nikoli tistega pravega trenutka.  Leta 2018 je bila misel na to,  da grem na samostojno pot  vedno bolj vabljiva in zato sem začela spremljati trg,  delati plane,  se izobraževati. Kako sploh začeti,  kje začeti,  kako se lotiti vsega skupaj,  da ne bo že na začetku obsojeno na neuspeh.

Kje si dobila podjetniško idejo?

Mogoče je malce smešno,  ko sem pred leti pomagala mami sem večkrat pomislila, zakaj se sama tega ne lotim…Pri končni odičitvi in prvih korakih mi je zelo pomagal tudi moj coach. No, in sedaj sem tu. :)

Kakšna je bila reakcija  tvoje okolice ob odločitvi, da stopiš na podjetniško pot?

Mešana,  nekateri so bili skeptični,  nekateri  me ne vidijo v tej vlogi,  spet tretji  pa vedo, da če se nečesa lotim,  bom to izpeljala.

Kakšne so po tvojem mnenju prednosti podjetništva?

Zame je največja prednost ta,  da si sam narekuješ tempo življenja, sam si lahko izbiraš s kom želiš sodelovati,  sam si postavljaš cilje in konec koncev,  kar se tiče financ, je tako, da toliko kot  delaš, toliko zaslužiš.

Kakšne so po tvojem mnenju pomanjkljivosti podjetništva?

Pomanjkljivost, ki niti ni taka pomanjkljivost, če se tega zavedaš je, da si podjetnik 24 ur na dan,  da si z mislimi vedno pri poslu.

Kaj te pri tvojem delu najbolj veseli?

To,  da s svojim delom skrbim za lepše in bolj zdravo okolje svojih klientov.

Kakšni so tvoji strahovi?

Strahovi so vedno prisotni pa naj bodo to majhni,  kot  kaj če na sestanku kaj pozabim omenit ( resnica je,  da bi to vedela samo jaz in nihče drug) ali pa  veliki v smislu,  kaj če mi ne uspe,  kaj če bom stagnirala… Strahovi morajo biti  in prav je tako,  ker če si preveč samozavesten in prepričan v svoje uspehe ter zmage,  gre lahko hitro kaj narobe,  ker ne vidiš svojih napak in se nisi pripravljen učiti. Strah je po eni strani lahko  tudi motivator…vsaj meni :).

Kakšne so tvoje strategije za premagovanje vsakodnevnih izzivov?

Pomembno mi je,  da si ne dajem prevelikih izzivov,  niti ne premajhnih. Če so izzivi preveliki,  jih ne dosežeš in te to potolče. Enako je,  če so izzivi premajhni,  jih prehitro dosežeš in ne vidiš več naprej, k čemu bi še strmel.

Sama sem si cilje postavila na letni ravni, ter jih razdelila po mesecih. V sklopu meseca oziroma tedna si jih pa postavljam sproti,  ko vidim, kako teče posel,  kako se razvija in temu prilagodim teden. Cilj je pa še vedno isti,  da konec meseca dosežem zastavljen cilj.

Kašen nasvet bi dala osebi, ki se danes odloča ali stopi na pot podjetništva ali ne?

Moje mnenje je, da če imaš vizijo, točne cilje in možnosti, potem poskusi.  » Če ne tvegaš, ne profitiraš«  Če nič drugega pridobiš dobre izkušnje, kar lahko še vedno dobro »unovčiš«.

Kako si si na začetku pomagala pri financiranju projekta?

Izpraznila sem vse kartice :). Imam srečo, da nisem potrebovala velikih finančnih vložkov.

Kaj bi svetovali začetniku, ki danes išče financiranje svojega poslovnega projekta?

Če je možno, naj si finance priskrbijo pri svojih domačih, znancih, ker zaupajo vate , te podpirajo. To   je še dodatna motivacija.

Kako lahko pomagate drugim?

Glede na to, da sem še sama » sveža « v poslovnem svetu, lahko pomagam  le motivacijsko, ker imam premalo poslovnih kilometrov, da bi lahko dajala konkretne nasvete.

Kje te ljudje lahko najdejo?

Lahko me najdete na internetni strani:

-Le-Pa, ekološki čistilni servis

-LinkedIn

Hvala Petra za tvoj prispevek 😊!

 

Nazaj na seznam