X

»GIG« EKONOMIJA

GIG ekonomija je sistem prostega trga za katerega so značilna začasna delovna mesta in v katerem organizacije sklenejo pogodbo z neodvisnimi delavci za kratkoročne posle.

Izraz "gig" je slengovska beseda, ki pomeni "delo za določeno obdobje" in se običajno uporablja za glasbene nastope.

Gre za samostojne delavce, neodvisne izvajalce, delavce, ki delajo na  projektih, ter najemnike za določen ali začasni delovni čas. V Sloveniji se kot splošen izraz uporablja prekarno delo.

Raziskava organizacije Intuit je napovedala, da bo do leta 2020 40 odstotkov ameriških delavcev neodvisnih izvajalcev. Povečanje kratkoročnih delovnih mest podpira več sil. Prvič, v digitalni dobi je delovna sila vedno bolj mobilna in delo se lahko vedno bolj izvaja od koder koli, tako da sta delovno mesto in lokacija ločeni. To pomeni, da lahko svobodni delavci izbirajo med začasnimi zaposlitvami in projekti po vsem svetu, delodajalci pa lahko izberejo najboljše posameznike za določene projekte iz večjega bazena kot tisti, ki so na voljo na katerem koli področju.

Digitalizacija je prav tako neposredno prispevala k zmanjšanju števila delovnih mest, saj programska oprema nadomešča nekatere vrste dela, da bi povečala časovno učinkovitost. Drugi vplivi vključujejo finančne pritiske na podjetja, ki vodijo v prožno delovno silo pa tudi vstop Milenijcev na trg dela. Sedanja realnost je, da ljudje večkrat v karieri zamenjajo delovno mesto. GIG ekonomija je videna kot evolucija tega trenda.

V GIG gospodarstvu, podjetja prihranijo  vire, v smislu pisarniškega prostora in usposabljanja, prevoza na delo in ne nazadnje ugodnosti za zaposlene (kot so dodatki k plači). Prav tako imajo možnost sklepanja pogodb s strokovnjaki za posebne projekte, ki bi lahko bili previsoki za vzdrževanje osebja. Z vidika samostojnega delavca lahko GIG gospodarstvo  izboljša ravnovesje med delom in zasebnim življenjem, kar je mogoče pri veliko delovnih mestih.

Idealno bi bilo, če bi model uporabljali neodvisni delavci, ki bi izbrali delovna mesta, ki jih zanimajo, in ne , da so ljudje prisiljeni v tak položaj, kjer ne morejo dobiti zaposlitve in si vzamejo začasne projekte, ki jih lahko pristanejo. 

GIG gospodarstvo je del spreminjajočega se kulturnega in poslovnega okolja. Bomo videli, če bo v takšnem obsegu (40%) prišla tudi v Slovenijo, je pa dejstvo da delež prekarnih delavcev tudi pri nas narašča.

(vir : whatis)

Nazaj na seznam